БЕСІДА "ЗАПОБІГАННЯ ОТРУЄНЬ"
Тема. Поширення отруєння грибами, рослинами та їх насінням. Профілактика
харчових отруєнь
Мета: учити дітей основних
правил харчування і приготування їжі; пояснювати
та закріплювати знання про отруйні гриби та рослини; дати
поняття «отруєння»; учити запобігати інфекційним та кишковим інфекціям;
ознайомити з симптомами отруєння грибами та рослинами; навчити дітей надати
першу допомогу при отруєннях грибами та отруйними рослинами; виховувати
навички гігієни і культури, турботу про своє здоров’я.
Зміст бесіди
— Уявімо, що ми
прийшли на екскурсію до лісу.
- Чим нас вабить ліс? (Красою, запахами, грибами та рослинами...)
- Які рослини ми можемо
побачити у лісі?
- Чим відрізняється
лісова малина від ромашки?
Лісову малину можна вживати в
їжу, а ромашку — ні.
- Які ви знаєте їстівні
рослини, що ростуть у лісі, які за
екстремальної ситуації можна вживати в їжу?
Збираючи лікарські рослини, не слід забувати про отруйні.
Їх потрібно добре знати і не чіпати. Назвіть отруйні рослини, що ростуть у
вашій місцевості.
В Україні ростуть такі отруйні рослини: блекота чорна,
дурман звичайний, беладона, паслін, цикута, болиголов, чемериця, вороняче око,
вовчі ягоди та ін. Найчастіше зустрічається блекота чорна. Бруднобілі
пелюстки її квіток укриті мережею фіолетових жилок. Клейко-пухнасте стебло
блекоти має неприємний запах. Отруйною є вся рослина. У разі отруєння з’являються
головний біль, прискорення серцебиття, утруднене дихання, сильне нервове
збудження, розширюються зірниці, у роті відчувається сухість. Блекоту та інші
отруйні рослини не слід брати до рук.
Запам’ятайте!
1. Обходьте невідомі
рослини.
2. Не вживайте
невідомі рослини в їжу.
3. Не збирайте без
дорослих ягоди.
– Якими
є ознаки та симптоми отруєння рослинами?
Отрути рослинного походження дуже ушкоджують органи
травлення. Симптоми отруєння з’являються через 1–2 години. Виникають нудота,
блювота, пронос. Значне зневоднення організму спричиняє загальну слабкість. У
разі отруєння ягодами блекоти з’являються запаморочення та галюцинації.
– Якою
є перша допомога в разі отруєння рослинами?
1. Покласти постраждалого в ліжко і викликати «швидку
медичну допомогу».
2. Покласти
постраждалого в ліжко і викликати
3. Дати
потерпілому випити одну-дві склянки води (на склянку води додати 1/2 чайної
лож- ки кухонної солі). Викликати блювоту. По- вторити цю процедуру 5–6 разів,
після чого потерпілий повинен з’їсти 100 г чорних суха- рів або прийняти 3–4
таблетки активованого вугілля.
4. У разі збудження
покласти на голову холодний компрес, залишити потерпілого в ліжку.
5. У разі
непритомності покласти постраждалого (якщо він сидить, та опустити голову
донизу), ноги підняти. Дати випити міцного теплого чаю.
– Яке
ще створіння лісу нам слід обережно вживати в їжу?
Загадкове створіння — гриб. Кінець літа — грибна пора. І
навіть якщо грибів не дуже багато, однак дуже приємно поблукати лісом.
– А чи корисні гриби?
Гриби — це
смачно й корисно. Вони містять білки, небагато жирів і вітаміни. Гриби людина
споживає у їжу з давніх часів. На жаль, не всі знають, які гриби можна їсти, а
які — ні.
– Які гриби можна вживати в їжу, а які — ні?
Уживати в
їжу можна тільки їстівні гриби.
– Хто з вас знає, які гриби належать до їстівних?
До їстівних
належать білі гриби, маслюки, опеньки, грузді та ін.
– Чому завжди ми чуємо
«Обережно —
гриби!»?
Гриби — це
дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, що може
призвести до отруєння, а іноді — й до смерті. Отруєння організму викликають
токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, що містяться в грибах.
Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
Тому сьогодні ми говоритимемо про профілактику харчових отруєнь, насамперед
грибами.
–
Чому отруєння грибами виникають при вживанні не
лише неїстівних, але й їстівних грибів?
Люди
отруюються за неправильної обробки та консервування.
–
Якими є основні причини отруєнь?
Основні
причини отруєнь
- Неправильне приготування умовно їстівних грибів.
- Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів.
- Вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
–
Яких правил слід дотримувати, щоб запобігти
отруєнню?
- Збирати гриби лише з дорослими.
- Збирати гриби потрібно тільки ті, які добре знаєте.
- Не збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
- Ніколи не збирати і не вживати гриби, у яких біля основи ніжки є стовщення (як, наприклад, у червонного мухомора), і не шукати їх.
- Намагатися брати гриби лише з ніжкою, особливо це стосується сироїжок, тільки так можна запобігти потраплянню до кошика блідої поганки.
- Не збирати «печериць», у яких на нижній поверхні шляпки є пластинки білого кольору.
- Не куштувати сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірити вдома гриби. Усі сумнівні — викинути.
– Чи можна купувати гриби і де?
Купувати
гриби можна тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях,
спеціалізованих кіосках), особливо слід уникати стихійних ринків.
- Що таке
отруєння?
Отруєння — це реакція організму на отруйні
речовини. Отруєння можуть спричинити зіпсовані
продукти, гриби, хімічні речовини, отруйні рослини.
- Якими є симптоми отруєння?
Симптоми отруєння:
нудота, блювота, біль у
животі, підвищення потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми,
мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної
недостатності.
- Що
необхідно робити, якщо людина отруїлася?
До приходу
лікаря необхідно перш за все намагатися у будь-які способи вивести отруйну
речовину з організму. Для цього необхідно звернутися до дорослих, щоб
допомогли промити шлу- нок і спорожнити кишечник.
- Чим можна
промити шлунок?
Шлунок
промивають теплою водою, содовим розчином або слабким розчином марганцевокислого калію.
- Чи можна
постраждалому самому йти до лікарні?
Постраждалому
не можна самому йти до лікарні, а також бігти або їхати на велосипеді. Це
може сприяти швидкій дії отрути. Тому хворий до госпіталізації та в період
перебування у лікарні повинен дотримувати строгий постільний режим.
Запам’ятайте!
Перша
допомога при отруєнні грибами
1. Викличте «Швидку медичну допомогу».
2. Водночас, не очікуючи на її прибуття, негайно
промийте шлунок: слід випити 5–6 склянок води або блідорожевого розчину
марганцівки, щоб викликати блювоту; прийняти активоване вугілля (4–5
пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання першої медичної допомоги дайте
випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновлюючи вод-
но-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для
полегшення його стану.
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим
гриби, вжийте профілактичні заходи.
5. Заборонено вживати будь-які ліки та їжу, на-самперед алкогольні напої, молоко,— це мо- же прискорити всмоктування токсинів
грибів у кишечнику.
6. Займатися будь-яким видами самолікування
ЗАБОРОНЕНО!
Гра «Так чи
ні?»
- Усі їстівні гриби мають приємний смак.
- Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний.
- Усі гриби в молодому віці їстівні.
- Личинки комах, черви й равлики не їдять отруйних грибів.
- Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.
- Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, з-поміж яких є отруйні.
- Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин.
- Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.
Запам’ятайте!
Усі ці
ствердження є хибними. У жодному разі не довіряйте таким помилковим
тлумаченням!
Запитання
- Що може спричинити отруєння?
- Які ви знаєте симптоми отруєння?
- Ваші дії при отруєнні.
Немає коментарів:
Дописати коментар