понеділок, 8 липня 2019 р.

1 КЛАС БЕСІДИ З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Безпека життєдіяльності

комплексна система знань про захищеність життя і діяльності особистості, суспільства і життєвого середовища від небезпечних факторів природного і штучного характеру. Безпека життєдіяльності поєднує в собі пожежну безпекусанітарно-епідеміологічне благополуччяохорону здоров'яекологічну та ядерну безпеку, попередження надзвичайних ситуацій, цивільний захистбезпеку руху, якість і безпеку продукції та послуг, безпеку споруд, будівель та інженерних мереж тощо.


1КЛАС 

БЕСІДИ З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ


ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ УЧНІВ В ШКОЛІ НА ПЕРЕРВІ
У навчальний час кожен учень майже 6 годин проводить в стінах школи. І звичайно на уроці діти знаходяться під контролем вчителя, а на перерві, щоб не трапилось лиха кожен учень повинен виконувати правила поведінки для учнів.
1. На перерві кожен учень повинен спокійно вийти з класу, щоб дати змогу черговим приготувати клас до наступного уроку. Категорично за­боронено бігати по класу, щоб не штовхнути однокласника, який може отримати травму.
2. В коридорі не можна бігати, щоб не збити з ніг школярів, або пра­цівників школи.
3. Треба спокійно поводити себе на сходах, не бігати, щоб не зіштовхну­ти зі сходів іншого учня та не впасти самому. Пам’ятай, сходи це найнебезпечніша ділянка школи. Не можна з’їжджати зі сходів на пе­рилах, бо якщо не втримаєшся можна одержати серйозну травму.
4. Не можна гратись на перерві м’ячем, м’яч може відлетіти у вікно і розбивши вікно діти можуть отримати порізи.
5. Ні в якому разі не грай і не бігай з ручкою, олівцем, палицею або іншими предметами в руках. Можна поступитись і попасти гостряком в очі собі або своєму товаришу. І навіть коли ти абсолютно певен, що не впадеш,, згадай як часто ти падаєш несподівано.
6. Важливо пам’ятати, що не можна направляти на іншу дитину загостре­ний предмет. Якщо ти бешкетуєш, може трапитись прикра несподіванка, і ти травмуєш дитину. Тільки подумай які страшні наслідки можуть бути після цього.
7. Переходячи з одного кабінету в інший не можна розмахувати сумкою або портфелем, щоб не вдарити тих хто йде поруч, або не розбити вікно, адже сумка може несподівано вилетіти з рук.
8. В зимовий час не можна виходити на вулицю роздягненим, щоб погратися в сніжки. Ти можеш захворіти, або ще гірше, отримати чи нанести травму від удару сніжком в обличчя. Категорично заборонено вносити сніг у школу. Коли сніг розтане, то на мокрому місці може послизну­тись учень або працівник школи, впасти і отримати ушиб чи перелом.
9. Після закінчення уроків, учні повинні зібратись і спокійно вийти зі школи, і небезпечним шляхом іти додому.

10. Категорично забороняється учням приносити до школи небезпечні предмети (гострі, колючі, ріжучі, вибухонебезпечні) сірники, цигарки, алкогольні напої, наркотики та предмети, що легко спалахують.

ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА 

ПОВЕДІНКИ ДІТЕЙ



·   Не бери в рот гвіздки, монети, ґудзики та інші неїстівні  предмети. Ти можеш кашлянути або чхнути і тоді несподівано проковтнеш те,  що тримаєш в роті. Я  знала одного хлопчика, який бігав по всій хаті за своїм молодшим братом, не випускаючи з рота зубної щітки. Несподівано він оступився,  впав,  несподі­вано зробив ковтальний рух  і - ви не повірите! - проковтнув зубну щітку.
·   Не засовуй пальці куди попало:  в пральну машину, в міксер, на­віть у вузьке горло пляшки з газованою водою. Один мій знайомий хлопчик ухитрився засунути пальця в пляшку, його прийшлося вести в лікарню і під наркозом виймати пальця з пляшки.
·   Нікуди не погоджуйся йти з незнайомою людиною,  особливо якщо вона пропонує тобі  солодощі,  подарунки, чи каже що його за то­бою прислали твої мамо і тато. Якщо ти терміново потрібен тато­ві чи мамі і вони не можуть самі позвати тебе, вони пришлють за тобою не сторонню,  а добре знайому тобі людину.
·   Ліки можна приймати тільки ті,  які тобі дають батьки або лікар. Ніколи не ковтай пігулок, які тобі  сподобалися,  навіть  якщо во­ни на вигляд і на смак схожі на цукерки. І не пий сам  мікстур, навіть солодких.  Навіть безвинні ліки-такі як аспірин ,- можуть зашкодити, якщо приймати їх без необхідності.
·   Ножі  зовсім непридатні  в  якості іграшок.  Ніж - це дуже корисна річ,  але  з ним треба  правильне поводитися.  Старші діти також не повинні бе­шкетувати з ножами,  особливо якщо поруч знаходиться інша дити­на. Дуже часто діти отримують серйозні порізи із-за необачного поводження з ножем.
·   Ні в якому разі  не грай  і не бігай  з ручкою,   олівцем,  палицею або  іншим предметом в руках.  Ти можеш поступитися  і попасти гостряком прямо собі в очі.  І навіть  коли ти абсолютно певен, що не впадеш,   згадай як часто ти падаєш несподівано. Всі діти падають по багато разів на день, і ти не виключення.
·   Важливо також пам'ятати, що не можна направляти на іншу дитину загострений олівець або інший предмет. Якщо ти бешкетуєш,  може трапитися прикра несподіваність,  і ти травмуєш око іншій дитині. Тільки подумай, як страшно соромно тобі буде після цього.
·   Якщо ти відчуваєш, що в око щось потрапило, скажи про це батькам, іноді в око потрапляє вія, частинка сміття і щоб від нього звільнитися треба промити око водою, або охайно витягнути смітинку із ока шматочком вогкої вати (але це повинен зробити хтось із дорослих).  Іноді потрібна допомога лікаря.
·   Ніколи не слід сильно терти очі, особливо брудними рукам. Коли ти це робиш, в очі може потрапити сміття з рук. А на ру­ках після ігор на вулиці знаходиться багато мікробів, які так і хочуть потрапити на твої вії і тоді  там може з'явитися ячмінь (це дуже болючий прищик).
·   Не колупайся нічим у вусі, бо можеш пошкодити барабану пере­тинку! У вухо дозволяється засовувати тільки один предмет-свій власний лікоть. Подивися, як це у тебе вийде!
·   По можливості оберігай вуха від дуже гучних звуків, шуму.
·   Дуже часто діти отримують травми рук, коли прищеплюють їх дверима. Палець можна прищемити дверцятами машин, дверима кім­нати чи квартири. Відкривай і закривай двері, тримаючись за  дверну ручку.



МІКРОБИ
ОСОБИСТА ГІГІЄНА ШКОЛЯРА
Дуже важливо доглядати за шкірою рук. Цілі полчища шкідливих мікроорганізмів «окуповують» пальці й долоні людини. Втім, цьому «противнику» легко завдати нищівного удару. Адже понад 80 відсотків мікробів гине, якщо ретельно вимити руки з милом.

Сотні мільйонів мікроорганізмів скупчуються і під нігтями, причому це улюблене пристанище особливо небезпечних поміж них - хвороботворних, скажімо, глистяної інвазії. У тих, хто має звичку обкушувати нігті, мікроби потрапляють до шлунково-кишкового тракту і починають там бурхливо розмножуватися. До цього ж приводить і копирсання пальцями в зубах, прикушування кінчика олівця, жування зірваного з дерева листка... Отож спід щонайшвидше позбутися таких звичок.

Одна з важливих вимог особистої гігієни полягає і в тому, щоб коротко підстригати нігті, які за добу виростають на 0,1— 0,4 мм. Нігті слід обрізати так, щоб їх краєчки на пальцях рук були округлими, на ногах — прямими. Чому так? В тісному взутті нігті, приміром, можуть врости в пальці. Це викличе біль при ходьбі, з то й запалення шкіри.


Важливо вміло доглядати за шкірою ніг: щодня робити теплі ванни з милом, по тому - насухо витирати ноги рушником. 

Якщо цього уникати, на стопах можуть оселитися мікроскопічні хвороботворні грибки. Спочатку найчастіше в проміжках між третім, четвертим і п'ятим пальцями шкіра; червоніє, потім перероджується, свербить і наостанок відчутно болить. Грибкові захворювання шкіри можуть з'явитися й тоді, коли в бані чи душовій ви ігноруватимете правила особистої гігієни: будете ходити без спеціального індивідуального взуття, босоніж, користуватися чужим рушником тощо. Ні в якому разі не слід задавнювати грибкової хвороби, треба негайно звертатися до лікаря!



ДО ПРОГУЛЯНКИ
Мета: навчити дітей обирати необхідне.
Готуючись до прогулянки, важливо знати, що треба взяти з необхідних речей. Отже, склади перелік всього, що тобі знадобиться.
Пам’ятай, що важкий рюкзак може перетворити приємну подорож на суцільний жах, але й без деяких речей тобі не обійтись. Це, зокрема:
  • Шматок поліетиленової плівки (знадобиться під час негоди).
  • Ліхтарик (повинен бути справним, з новими і запасними батарейками). 
  • Компас і карта або план місцевості. 
  • Висококалорійна їжа (хліб, бутерброди, печиво, шоколад і вода). 
  • Сірники або запальничка, свічка (загорнути в поліетиленовий пакет і покласти в сухе місце). 
  • Аптечка (зеленка, вата, бинт, лейкопластир). 
  • Свисток. 
  • Складаний ніж.
Щоб рюкзак не муляв, поклади м’які речі до того боку рюкзака, що прилягає до спини. На дно кладуть важкі речі, які не знадобляться до привалу, наприклад, консерви.

Дуже важливо підібрати одяг для походу. Головні вимоги до нього: зручність, міцність, здатність захистити тіло від подряпин, холоду. Не вдягай речі з легких тканин, які можуть порватися.

ПАМ’ЯТАЙ:

Одяг, який одягають просто на тіло, має бути з натуральної тканини.

Не забудь про головний убір. Він знадобиться і в спеку, і в прохолодну погоду.

Не буде зайвою легка куртка з водонепроникної тканини. Добре, якщо куртка і штани матимуть багато кишень.

Слід брати бавовняні шкарпетки для теплої погоди і вовняні – для холодної. Обов’язково візьми пару шкарпеток про запас.

Взуття має бути закритим і на товстій підошві. Не слід іти в похід у нових черевиках, які можуть муляти.

ОБЕРЕЖНО!
ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ!

  В роки Великої Вітчизняної війни сапери йшли першими, прокладаючи через ворожі мінні поля шлях наступаючим радянським військам. А потім вони очищали звільнену землю від нерозірваних бомб, мін та снарядів. Там, де сапери залишили табличку мін немаєабо ″Розміновано″, люди знали: біда відступила.
  Давно відгриміла війна, але саперам і досі доводиться вступати в протиборство з так званою ″ іржавою смертю ″ -  снарядами, мінами, бомбами. Але смертельних відголосків війни в землі ще дуже багато. На них натрапляють будівельники, трактористи під час оранки, їх вимивають дощі, весняна вода, іржаві, вони легко вибухають від удару, вібрації, вогню. Тому, діти знайшовши вибухонебезпечні предмети, будьте пильними. Самі не торкайтесь їх і не дозволяйте робити це своїм товаришам.
     На жаль, в цьому році відбулося декілька нещасних випадків у Луганській і Донецькій областях. Семикласники з Херсонщини влітку, під час виробничої практики знайшли вибухонебезпечний предмет. Принесли його додому. До них приєднався ще другокласник. Почали розбирати. Стався вибух. Другокласник загинув, один з семикласників залишився без рук, другий дістав важкі тілесні пошкодження.
     В лісі біля селища Новояворівського на Львівщини стався вибух. Загинуло двоє учнів місцевої школи з хлопчиків з с. Горщики Житомирської області по дорозі до школи знайшли снаряд і викинули його у вогнище. Восьмикласник загинув, а учень 10 класу отримав поранення.
     Учні! Будьте обережні з незнайомими предметами.
  Попереду канікули. Походи до річки чи лісу.  І де б ви не були, намагайтеся роз’яснювати учням особливо молодшим, яку небезпеку містять в собі випадково знайдені міни, снаряди, бомби. Помітивши їх в полі, в лісі, на березі річки, ні в якому разі не доторкайтеся до них, одразу ж треба огородити це місце, залишити одного з старших учнів охороняти знайдену річ і негайно повідомити про свою знахідку в міліцію, військкомат, сільську Раду.


АБЕТКА 
ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ВЛІТКУ І ВЗИМКУ

Перша медична допомога — це першочергові рятівні дії, які потрібно зробити при аварії, нещасному випадку чи хворобі до прибуття медичних працівників.  Інколи від цього залежить не тільки стан здоров'я, але й життя потерпілого.    

Скалка (скіпка або дрібна колючка, що застрягла в шкірі)
Її  видаляють голкою (булавкою) і пінцетом. Перед видаленням уражену ділянку шкіри необхідно обробити знезаражувальним або спиртовим розчином (одеколон, марганцівка, спирт). Після видалення скалки до ранки слід прикласти ватку, змочену спиртовим розчином, або змастити зеленкою чи йодом. Можна заклеїти ранку бактерицидним пластирем,щоб запобігти потраплянню інфекції.

Поріз, подряпина
Уражену ділянку шкіри необхідно промити теплою проточною водою, промокнути сухою тканиною і змастити зеленкою (саму рану) чи йодом (навколо ранки). Також на ранку можна накласти антисептичну мазь та закрити її бинтом чи бактерицидним пластирем.

Синець
Обов'язково прикласти до нього, будь-що холодне: метал, грудку льоду, загорнуту в поліетилен. За годину на синці слід намалювати йодну сіточку для прискорення видужання.

Опік
Якщо опік незначний (почервоніння шкіри), то опечене місце слід підставити під струмінь холодної води, щоб зменшити температуру травмованого місця і вгамувати білль. Після водної процедури можна змастити опечене місце пінкою чи маззю проти опіків, обліпиховою олією. Не можна негайно змащувати опік жирними речовинами, бо вони створюють плівку, що запобігає доступу повітря до опеченого місця і викликає гострий біль.
 Якщо на шкірі від опіку з'явилися пухирі, її необхідно обробити і закрити сухою марлею чи серветкою. У жодному випадку не можна проколювати пухирі та видаляти з них рідину! З такими опіками обов'язково слід звернутись по медичну допомогу.
 При більш важких ступенях опіків (наприклад, при обгорянні) потерпілого обгортають обробленим гарячою праскою простирадлом, дають знеболювальне і негайно транспортують до лікарні.

Кровотеча
При носовій кровотечі слід затулити ніздрі ватними тампонами, змоченими у перекисі водню, а до перенісся прикласти холод (лід).
 При незначній кровотечі з рани на кінцівці травмоване місце слід промити проточною водою, обробити перекисом водню, зеленкою та накласти щільну пов'язку.
 При значній кровотечі потрібно накласти джгут на ділянку проходження великої кровоносної судини вище місця пошкодження.
 Будь-де на видному місці (рукаві сорочки, пов'язці або шкірі) обов'язково треба вказати час накладення джгута. Після зупинення кровотечі слід викликати швидку допомогу чи негайно доставити потерпілого до лікарні.

Перелом
На місце перелому кінцівки необхідно накласти та закріпити бинтовою пов'язкою шину, у якості якої можна використати лінійку, рівну дерев'яну чи пластмасову палицю.
 При переломі руки її слід зафіксувати в підвішеному стані. При переломі ноги потерпілого слід покласти таким чином, щоб зафіксованому перелому нічого не заважало.                  
 При переломі хребта потерпілого потрібно покласти на рівну поверхню.
 Після надання першої допомоги слід викликати швидку або самостійно доставити потерпілого до лікувальної установи.

Обмороження
З обмороженого місця зняти одяг, кінцівку занурити в теплу (не гарячу!) воду, напоїти постраждалого теплим чаєм. Обморожене місце можна також обробити спиртовим розчином та промасажувати м'якою тканиною.
 У жодному випадку не можна розтирати пошкоджене місце жорсткою тканиною чи снігом — це ще більше травмує шкіру. Потерпілого слід покласти в ліжко та зігріти теплими грілками.
 При більш тяжких ступенях обмороження потрібно негайно звернутись до швидкої допомоги.

Травми очей
При травмуванні ока його слід промити під проточною водою, накласти стерильну пов'язку та негайно звернутися до лікаря.

Укус тварини (собаки, кішки)
Місце укусу слід промити проточною водою, змастити йодом навколо рани, накласти пов'язку та звернутись по медичну допомогу. Упевнитись, що тварина має щеплення від сказу. Якщо тварина безпритульна, її треба посадити в клітку для спостереження за нею, щоб впевнитись, що вона не хвора на сказ.  



НЕПРИТОМНІСТЬ
Непритомністю називають тільки короткочасну втрату свідомості. Передвісники непритомності:
      дзвін у вухах;
      потемніння або мелькання «мушок» в очах;
      запаморочення і нудота;
♦   збліднення обличчя і порушення координації рухів.
Наступне, що обов'язково супроводжує непритомність,— збліднен­ня шкірних покривів і різке зниження рівня артеріального тиску.
Як правило, непритомність триває не більше трьох хвилин. У більшості випадків при цьому зберігаються реакція зіниць на світло і пульс на сонній артерії.
Триваліша втрата свідомості примушує припустити розвиток коми, причиною якої могли бути і крововилив у мозок, і цукровий діабет,
і отруєння.
У деяких людей з'являється симптом «івана-покивана» — люди­на втрачає свідомість неодноразово. У цьому випадку потерпілого необхідно негайно транспортувати у лікарню.
Основна причина більшості станів непритомності — порушення системи розподілу крові в організмі.
При непритомності у задушливому приміщенні необхідно винес­ти хворого на свіже повітря або відчинити вікна.
При тепловому або сонячному ударі його необхідно перенести у прохолодне місце або тінь, покласти на голову пакет із льодом або змочений холодною водою рушник.
У всіх випадках зневоднення: поносу, багаторазової блювоти, інтенсивного поту — необхідно дати випити велику кількість соло­ної або солодкої рідини.
Після голодної непритомності обов'язково нагодувати або хоча б запропонувати чашку солодкого чаю.
При повторній непритомності і підозрі на приховану кровотечу обов'язково прикласти холод на живіт, невисоко підняти ноги і заборонити хворому навіть сідати до приходу лікаря.
Причини стану непритомності:
приховані кровотечі та зневоднення організму, викликані втра­тою рідини з інтенсивним потом, багаторазовою блювотою або поносом;
гострі отруєння різними токсичними речовинами або інтокси­кація при таких захворюваннях, як грип та пневмонія;
робота у задушливому приміщенні (гіпоксичний колапс) або висока температура навколишнього середовища (тепловий удар), швидка зміна положення тіла при різкому вставанні (ортостатичний колапс);
емоційні потрясіння і ситуації хвилювання;
грубі порушення ритму роботи серця, що супроводжуються короткочасною зупинкою серця.
     Розстебнути комір одягу.
     Послабити пасок.
     Підняти ноги на незначну висоту.
     Піднести до носа ватку із нашатирним спиртом або оббризка­ти обличчя водою.
♦    Натиснути вказівним пальцем у точку біля перегородки носа.
Якщо протягом трьох хвилин до хворого не повертається свідомість,
його слід якомога швидше перевернути на живіт і прикласти до го­лови холод.
Пам'ятайте! При будь-якому виді непритомності, навіть якщо втрата свідомості тривала не більше 1—2 хвилин, слід звернутися до лікаря.
Під час непритомності не можна:
♦ Прикладати грілку до живота або поперека (при стані повтор­ної непритомності і симптомі «івана-покивана»).
♦    Приховувати випадки непритомності від близьких і лікарів.
Щоб уникнути непритомності
1.  Намагайтеся не носити тісного одягу.
2.  Не варто мучити себе голодними дієтами.
3.  Навіть при застуді спробуйте відлежатися 2—3 дні вдома.
4.  Ранкова гімнастика — прекрасна профілактика стану непри­томності.
5.  Якщо у вас потемніло в очах, не впадайте у відчай — це ще не
непритомність. Часті стани непритомності можуть попереджати про хвороби серця. Якщо ви хоча б один раз втратили свідомість, не залишайте це без уваги. Непритомність — тривожний симптом.
    Це сталося під час суворої дієти, якої ви дотримуєтеся уже декілька днів? У такому випадку втрата свідомості може бути викликана різким зникненням рівня цукру у крові. Прийшов­ши до тями, ляжте, покладіть під ноги валик або сядьте, при­гнувши голову до колін. Покладіть під язик шматочок цукру, випийте солодкий чай і щось з'їжте.
    Ви втратили свідомість відразу після того, як прокинулися? Це міг спровокувати різкий перехід із горизонтального положення у вертикальне. Така реакція може бути у тих, хто страж­дає на гіпотонію. Щоб уникнути втрати свідомості, робіть п'я­тихвилинну зарядку прямо в ліжку: зробіть кругові рухи ступнями, кистями, головою, переверніться спочатку на один, а потім на інший бік.
    Втрата свідомості може статися після сильного переляку або перебування у задушливому приміщенні. Причина - спазм судин мозку. Допоможуть вийти із стану непритомності нашатирний спирт та свіже повітря.
    Якщо таке іноді трапляється в автобусі, проконсультуйтеся у спеціаліста: ці явища можуть викликати порушення в ро­боті вестибулярного апарату.
    У жінок непритомність може бути під час менструації, коли змінюється гормональний фон. Слід покласти під язик таб­летку валідолу або карамельку і піднести до носа флакончик із парфумами.

На випадок частих станів непритомності необхідно негайно звер­нутися до лікаря. Непритомність може бути симптомом багатьох захворювань: вегетосудинної дистонії, атеросклерозу, ендокринних і серцево-судинних недугів.

ПАМ’ЯТКА
ДЛЯ БАТЬКІВ І ДІТЕЙ

Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити. Якщо використовуєте, то пам’ятайте:
·        Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), уникайте купівлі на стихійних ринках.
·        Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
·        Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, при можливості,  гриби на радіоактивність.
·        Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
·    Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
·    Не збирайте “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба  білого кольору.
·   Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
·        Не куштуйте сирі гриби на смак.
·        Ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті,  які збирали діти. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
·  Гриби  підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
·   При обробці кип’ятіть гриби  7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
· Обов’язково вимочіть або відваріть гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим  позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
·        Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей,  літніх людей  та вагітних жінок.
·  Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
·        Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікро дози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.

·  Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.



ПОЖЕЖА
 Вражаючими факторами пожежі є: висока температура повітря, знижений вміст кисню, обмежена видимість при задимленні, от­руйні продукти горіння, відкрите полум'я, комунікації, пошкод­жені в процесі горіння.
Наслідки пожеж: забруднення повітря продуктами згоряння ре­човин — сірки, пластмасових та синтетичних матеріалів. При цьо­му можливе отруєння або загибель людей.
При пожежі у сучасних будівлях на людину можуть впливати токсичні продукти горіння. У димові можуть бути продукти непов­ного згоряння (сажа, оксид вуглецю та ін.), які в суміші з киснем утворюють вибухонебезпечні суміші. Небезпеку для життя людей являють собою димові гази, особливо якщо при оздобленні приміщення, меблів застосовувалися пластмаси та полімери, лінолеум, які при горінні виділяють синильну кислоту та інші сильнодіючі отруйні речовини. Дуже небезпечний одночасний вплив на органи дихання різних токсичних речовин, навіть якщо їх концентрація значно нижча гранично допустимої.
Проте основною причиною загибелі людей усе ж є отруєння оки­сом вуглецю. Він активно реагує з гемоглобіном крові, внаслідок чого червоні кров'яні тільця втрачають здатність забезпечувати організм киснем. Тому у 50—80 % випадків загибель людей на пожежах викликається отруєнням окисом вуглецю і нестачею кисню.
Гасінням вогню займаються пожежні підрозділи, проте кожен громадянин повинен уміти ліквідувати загоряння. Існує три ос­новні способи гасіння вогню: охолодження палаючої речовини (на­приклад, водою), ізоляція його від доступу кисню (землею, піском, простирадлом) та видалення палаючої речовини із зони горіння (перекачування горючої рідини, розбирання конструкцій, що мо­жуть згоріти).
Гасіння пожеж у будівлях проходить у два етапи: локалізація (припинення подальшого поширення) та ліквідація (припинення процесу горіння). На першому етапі основним завданням є обме­ження поширення вогню і рятування людей, а на другому — безпо­середня ліквідація вогню.
Основний спосіб гасіння — це подача вогнегасних речовин (води, піску, піни) на палаючі поверхні. При гасінні вертикальної поверхні струмінь необхідно направляти спочатку на її верхню частину, пос­тупово опускаючись. Невеликий осередок вогню в будинку слід залити водою або накрити цупкою мокрою тканиною.

Якщо загорілися меблі, воду слід розподіляти по якомога більшій поверхні, яку охопив вогонь. Постіль, що спалахнула, необхідно інтенсивно поливати водою, не знімаючи з ліжка, а потім винести назовні і там уже завершувати гасіння.
При рятуванні людей під час пожеж використовують основні та запасні входи та виходи, стаціонарні сходи та переносні драби­ни. При виході із задимленого приміщення необхідно накинути на обличчя рушник або хустку, змочені водою. У дуже задимленому просторі краще рухатися переповзаючи або зігнувшись із вдягненою на ніс та рот пов'язкою, змоченою водою. Не можна гасити водою газ, горючі рідини та електричні провода, що спалахнули.
Якщо загорівся одяг, необхідно якомога швидше накинути про­стирадло та притиснути його до тіла. Не можна гасити одяг вогне­гасником, можуть виникнути хімічні опіки.

Заходи безпеки при пожежі дуже важливі. Виконувати їх повинен кожний, хто веде боротьбу із вогнем.


Правила поведінки 
дітей під час канікул
Дуже часто наслідки нещасних випадків стають плачевними в результаті необачності дітей, при користуванні побутовими предметами під час канікул, коли учні залишаються вдома без нагляду дорослих. Часто результатом трав­ми може бути порушення поведінки під час гри на подвір’ї. Тому для запобі­гання небажаних травм та нещасних випадків пропоную вам запам’ятати прави­ла поведінки під час канікул:
1. Не бери в рот гвіздки, монети, ґудзики та інші неїстівні предмети. Ти можеш кашлянути або чхнути і тоді несподівано проковтнеш те, що тримаєш в роті. Я знала одного хлопчика, який бігав по всій хаті за своїм молодшим братом, не випускаючи з рота зубної щітки, несподівано він оступився, впав, зробив ковтальний рух і - ви не повірите! - проковтнув зубну щітку.
2.  Не засовуй пальці куди попало: в пральну машину, в міксер, навіть у вузьке горло пляшки з газованою водою. Один мій знайомий хлопчик ухитрив­ся засунути пальця в пляшку і його прийшлося вести в лікарню і під нар­козом виймати пальця з пляшки.
3. Ліки можна приймати тільки ті, які тобі дають батьки або лікар. Ніколи не ковтай пігулок, які тобі сподобались, навіть якщо вони на вигляд і на смак схожі на цукерки, і не пий сам мікстур, навіть солодких. Навіть без­винні ліки, такі як аспірин, можуть зашкодити, якщо приймати їх без необ­хідності.
4.  Ножі зовсім не придатні в якості іграшок. Ніж - це дуже корисна річ, але з ним треба правильно поводитись, а дитину цьому навчити практично неможливо. Старші діти також не повинні бешкетувати з ножами, особливо якщо поруч знаходиться інша дитина. Дуже часто діти отримують серйозні по­різи із-за необачного поводження з ножем.
5.  Якщо ти відчуваєш, що в око щось потрапило, скажи про це батькам. Іноді в око потрапляє вія, частинка сміття і щоб від нього звільнитися треба промити око водою, або охайно витягнути смітинку із ока шматочком вогкої вати (але це повинен зробити хтось із дорослих). Іноді потрібна допомога лікаря.
6. Ніколи не слід сильно терти очі, особливо брудними руками. Коли ти це робиш, в очі може потрапити сміття з рук. А на руках після ігор на вулиці знаходиться багато мікробів, які так і хочуть потрапити на твої вії і тоді там може з'явитися ячмінь (це дуже болючий прищик).
7. Не ковиряйся нічим у вусі, бо можеш пошкодити барабанну перетинку. У вухо дозволяється засовувати тільки один предмет - свій власний лікоть. Подивись, як це у тебе вийде!
8.  По можливості оберігай вуха від дуже гучних звуків, шуму.
9. Дуже часто діти отримують травми рук, коли прищеплюють їх дверима. Палець можна прищемити дверцятами машини, дверима кімнати чи квартири. Відкривай і закривай двері тримаючись за дверну ручку.
10.  Час від часу звертай увагу на те, як розташовані меблі у квартирі, чи не було перестановок. Деякі діти впевнені, що меблі завжди знаходяться на одному місці. Не звернувши уваги на перестановку, ти можеш налетіти на що-небудь і боляче вдаритись.
11. Стільці, лавки для ніг можуть знаходитись в самому несподіваному місці. Тому треба слідкувати, щоб вони не потрапили тобі під ноги, особливо
у
темряві.
12. На килимках і доріжках можна послизнутися. Будь обережним, коли стаєш на них, особливо коли біжиш.
13. Перед тим як ляжеш спати, збери на місце іграшки. Я знала одну дівчин­ку, яка впала і зламала собі руку, коли перечепилася через свою ляльку. Ця дівчинка вночі пішла в туалет, аж в темряві їй під ноги потрапила ляль­ка, яку вона кинула, і - дівчинка опинилася на підлозі.
14. Щоб було менше нещасних випадків у ванній кімнаті, добре було б, щоб на дно ванни покласти спеціальний гумовий килимок. Коли ти знаходишся у ванній дуже легко послизнутися і впасти, тому що від води і мила дно і стінки ван­ни бувають дуже слизькі.
15. Добре запам’ятай: ні в якому разі не можна торкатися мокрими руками до електроприладів і дротів.
16. Не висовуйся із відкритого вікна: зовсім несподівано в тебе може закру­титися голова і ти впадеш вниз. Не сиди на підвіконні коли вікно відчинене. В цьому положенні легко втратити рівновагу і впасти вниз.
17. Коли швидко біжиш, не забувай дивитись під ноги, інакше ти не побачиш який-небудь предмет, через який можна перечипитися і впасти.
18. Ніколи не стрибай з великої висоти - це дуже небезпечно. В кінці кінців у нас не чотири ноги, як у кішок, а тільки дві. Крім того, коти вміють при­землятися на лапи, а людям, на жаль, рідко вдається приземлитися на ноги.
19.  Коли збігаєш вниз по сходах, тримайся за поручні: якщо ти зісковзнеш зі сходинки, поручні не дадуть тобі впасти.
20.  Не ходи високими вузькими парапетами, карнизами, якби тобі не хотілося показати свою спритність. Із-за несподіваного шуму чи пориву вітру ти можеш втратити рівновагу і впасти.
21. Не бігай у темряві: ти ризикуєш налетіти на який-небудь предмет, або спіткнутися і впасти.
22. Ніколи не бігай з льодяником або чимось подібним в роті. Несподівано спіткнувшись ти можеш поранити собі горло чи язик.
23. Розмовляти на вулиці із сторонніми людьми можна тільки в тому разі, якщо тебе супроводжують батьки, старший брат чи сестра, вчителька, або ще хтось із дорослих, кого ти добре знаєш. Якщо ти ідеш один, то вступати в розмову з чужим не можна. Цілком можливо що незнайомець, який до тебе звернувся - чудова, добра людина, але він може мати лихі наміри.
24. Не погоджуйся нікуди йти з незнайомцем, не сідай до нього в машину, на­віть тоді, коли він обіцяє відвести тебе до батьків. Не довіряй йому ні в якому разі: мати або батько ніколи не пошлють за тобою незнайому людину.
25. Не бери у чужої людини цукерки, гроші та інші гостинці. Можливо, вона пропонує від щирого серця, можливо і ні. Про всяк випадок відмовся.
26. Якщо стороння людина візьме тебе за руку і намагатиметься силою повести за собою, треба вирватись і втекти додому, або звернутися за допомогою до кого-небудь із перехожих. При необхідності кричи з усієї сили.
І взагалі, якщо ти бачиш людину вперше, звідки тобі знати, хороша вона чи ні? Краще не ризикувати.


БЕЗПЕКА У МЕТРО
  
Мета: ознайомити учнів з таким видом транспорту, як метро та про заходи безпеки у метро.

Пасажирів метрополітену інколи називають “заручниками підземного королівства”. Так, кожен пасажир метро вже заручник  майстерності персоналу метрополітену, тих, хто в будь-яку хвилину повинен прийти на допомогу людині, що потрапила у біду.
Цей вид транспорту став невід’ємною частиною нашого повсякденного життя. Тільки в Києві на метро ідуть понад 1 млн.чол. на добу. Метро - це велика штучна система, гармонійно і складно працюючий механізм. Кожному, хто входить з метрополітеном в контакт, необхідно знати, що існує “Інструкція користування”, яку необхідно прочитати. Вона є у будь-якому вагоні.
Робітники станції постійно нагадують пасажирам, що не можна заходити за обмежувальну лінію, випадково можна впасти на колію. Що ж робити, якщо Ви випадково опинились на коліях? Перш за все не робити спроби підтягнутись до краю платформи, оскільки під нею іде 800-вольтова контактна лінія, хоча вона і прикрита кожухом. Якщо поїзд ще не виїжджає на станцію, слід бігти до “голови” платформи (там, де зелене світло і годинник) - ви встигнете, так як машиніст обов’язково почне пригальмовувати. Якщо поїзд вже показався, залишається лише лягти між коліями. Глибина лотка розрахована на те, що ходова частина потягу не буде зачіпати лежачу людину.
Якщо при аварії чи технічних несправностях на лінії Ваш поїзд стоїть в тунелі, перш за все зберігайте спокій і виконуйте всі розпорядження працівників метрополітену.

Питання:
1.     Хто з вас їздив на метро?
2.     Що ви відчували при поїздці?
3.     Яких правил дотримувались? В яких містах розташоване метро?
ПАМ’ЯТКА
“Якщо ви розбили градусника”

· Не можна втрачати жодної хвилини. Відчинити навстіж усі вікна, виведіть з кімнати дітей. Захистивши дихання хоча б вологою марлевою пов’язкою.
· Негайно збирайте ртуть. Великі краплини збирайте спринцівкою і складайте у банку зі щільною кришкою, малі – пензликом на аркуш паперу та також у банку.
 · Усі забруднені поверхні після очистки від ртуті обробіть міцним розчином хлорного заліза (у гіршому випадку – хлорного вапна). Не намагайтеся залити водою або відмити милом металеву ртуть – це неможливо. Її сліди та пари видаляються тільки хімічними методами – демеркуризацією.
 ·  Викидати ртуть та уражені нею предмети у сміттєві контейнери, в каналізацію категорично заборонено. Не засипайте ртуть землею, піском тощо.
· Пам’ятайте, що не кваліфіковані дії з її прибирання можуть суттєво ускладнити подальше проведення демеркуризації.
Тому за сильних забруднень об’єктів ртуттю або її сполуками організуйте негайну евакуацію людей із зараженої місцевості. Ізолюйте ці приміщення від інших, забезпечте інтенсивне провітрювання. Про те що сталося, негайно повідомте органи місцевого санітарного контролю та викличте по телефону спеціалізовану бригаду оперативно-рятівної служби для проведення демеркуризації та утилізації зібраної ртуті.
    

ВІКНО

Діти відгадайте загадку:

В дні погожі з сонцем грає

На морзі розквітає 
               ( Вікно)
Так, це вікно. І сьогодні ми з вами поговоримо саме про нього. Але спочатку послухайте ось таку історію.
Якось кіт Мурчик захворів і йому заборонили виходити на вулицю. На дворі хоч і було холодно, але день був ясний і світило сонечко і Мурчикові нічого не залишалось, як сидіти біля вікна і спостерігати за дітьми, які грались на майданчику, за котами та собаками, з якими гуляли їх хазяї, та за пташками, які співали та раділи сонячному дню. Та ось дві з них сіли прямо поруч вікна – на гілках дерева і так близько… Мурчик відкрив вікно, але пташки, здається, його навіть не помітили. І тут він приготувавшись, раптово стрибнув до них. Пташки, звичайно ж встигли здійнятись у небо, а Мурчик насилу встиг вхопитись за гілки і не впасти на землю. Так і просидів він на дереві кілька годин, поки хлопці, які гуляли на подвір’ї, не допомогли йому злізти з дерева. Після цього Мурчик захворів ще більше, дуже налякався, а шибка відчиненого вікна розбилася від вітру.
Як ви вважаєте чому на кота Мурчика навалилося стільки бід? Якими він знехтував правилами?
· Ні в якому разі не можна сидіти на підвіконні або перехилятися через нього;
· Вікно повинно надійно фіксуватися у відкритому положенні за допомогою гачків або інших пристроїв. Інакше порив вітру може силою зачинити вікно і розбити шибки, уламки яких можуть покалічити людей.
Які правила ви знаєте ще? А чи дотримуєтесь ви їх?
· Через відчинені вікна і балкони суворо забороняється викидати будь-які предмети. Це забруднює територію біля будинку і може травмувати перехожих;
· Не можна, знаходячись біля відчиненого  вікна або на балконі, просити когось з вулиці кинути якусь річ. Бо можна інстинктивно потягнутися за нею і випасти з вікна (балкону);
· Забороняється гратись на підвіконні, балконі, горищі.
Отже, що б ви порадили на майбутнє коту Мурчику?
Запитання дітям:
· Чи можна відчиняти вікно, балкон, знаходячись вдома наодинці?
· Чи можна, знаходячись біля відчиненого вікна, перехилятися через нього?
· Чи можна залишати без наляду відчинене вікно, яке не закріплюється у відчиненому положенні?

·   А потрібно дотримуватись порад батьків, коли залишаєшся вдома наодинці?


ВУЛКАНИ

Мета: ознайомити із поняттям «вулкани» та розповісти про вулкани

Серед стихійних лих, від яких потерпає природа і людина, за потужністю енергії, що виділяється, й руйнівній силі до найбільш небезпечних відносяться виверження вулканів.
Шляхом спостережень виявлено й встановлено розміри зон небезпечного впливу вулканів. Лавовий потік може поширюватися до 30 км, зрідка – до 100. Розпечені гази являють небезпеку в радіусі кількох кілометрів. До 400-500 км поширюється зона випадання кислотних опадів, які у людей викликають опіки, отруюють грунт, знищують рослинність. Грязевокам’яні (селеві) потоки виникають на вершинах вулканів під час раптового танення снігу й льодовиків під час виверження, простягаються на відстані від кількох десятків кілометрів до 100, рідше – 300 км.
На Землі налічується кілька густонаселених районів в зоні впливу вулканів (всі – за межами України; переважно в Центральній та Південній Америці та Японських островах, на островах Індонезії). Але, незважаючи на небезпеку для життя, мешканці не залишають райони діючих вулканів, навпаки, населення цих небезпечних місць зростає. Обумовлено це, насамперед, тим, що катастрофічні події повторюються рідко (через 1-2 покоління, а часом рідше). Отож мешканці практично не зважають на колишні події й не враховують їх як показники порушення екологічної безпеки.
Грязеві вулкани діють поблизу Керчі (Крим): Єнікальський, Джарджавський, Солдатсько-Слобідський, що створює потенційну загрозу порушення екологічної безпеки в цьому районі. Протягом 100 років в межах Керченського півострова відбулося 30 крупних вивержень вибухового типу. Останнім часом діяльність вулканів активізувалась. Зазвичай виверження супроводжуються викидами газу, води, грязі, уламків порід, які поширюються на кілька сотень метрів. Наприклад, під час виверження сопки Андрусова (1 вересня 1986 р.) уламки порід розліталися до 50 м від гирла сопки, а грязь шаром 70-80 см вкрила площу понад 600 кв.м.
Знайдено підводні грязеві вулкани на дні Чорного моря, деякі висотою до 80 м при ширині основи 1400 й 2000 м (вулкан ім. Московського університету на південь від м. Севастополь).

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПІД ЧАС ЗИМОВИХ РОЗВАГ

Зима – це чудова пора року, яку з нетерпінням чекають усі учні. Але ця пора приносить дітям не тільки радість та задоволення, а й може принести горе та біду.
Всі ви любите кататись взимку на санках, ковзанах, лижах. А чи знаєте ви, як правильно користуватись цими предметами, щоб не сталося лиха?
Категорично забороняється кататись на ковзанах, санчатах, лижах на проїжджій частині та поблизу неї.
Кататись на санчатах можна тільки в місцях, віддалених від дороги. Якщо ви спускаєтесь з високої гори ви повинні стежити, щоб ваші санчата не були направлені на нерухомий предмет, або на іншу дитину, щоб не нанести травму ні собі, ні товаришам. Дітям молодшого шкільного віку забороняється кататись з високих гірок без нагляду дорослих. Не рекомендується кататись на санчатах в темну пору доби. Забороняється сідати на санки більше ніж двом учням. Катаючись на санчатах забороняється мати при собі гострі, колючі, ріжучі, вибухонебезпечні предмети та великі палиці.
На ковзанах можна кататись тільки у спеціально відведених для цього місцях (ковзанках), які спеціально утворюються у дворах та на спортивних майданчиках.
Кататись на лижах можна тільки у парку або на спортивному майданчику. Під час катання на лижах забороняється збиратись великими групами, щоб не нанести травму палицями собі або товаришам. Дітям молодшого шкільного віку рекомендується кататись на лижах та ковзанах у спеціально відведених для цього місцях, або у дворах своїх будинків тільки під наглядом дорослих.

Категорично забороняється кататись на лижах, ковзанах, санках під час великих морозів (більше 20оС), щоб не отримати обмороження обличчя та рук.

ВІДМОРОЖЕННЯ
Мета: дати поняття про відмороження та способи допомоги при відмороженні
Відмороження - це ушкодження, викликане місцевим переохолодженням тканин організму. Розвитку відмороження сприяє вологе повітря та вітер. Відмороження може статися: взимку - при сильному морозі, при теплій зимовій погоді; навесні або восени - при температурі вище нуля. Небезпека одержати відмороження залежить від:
· шкідливого впливу низьких температур;
·порушення нормального кровообігу (тісне взуття, нерухомість) та інших причин;
· самопочуття людини (небезпечний мороз для ослаблених, утомлених, голодних, хворих людей);
·  кількості алкоголю у крові.
  Ступені відмороження:
I    ступінь - почервоніння, набряк тканин;
II  ступінь - утворення пухирів, заповнення каламутною рідиною;
III ступінь - омертвіння шкіри та утворення струпа;
IV ступінь - омертвіння частини тіла.
 Як  можна уникнути відмороження:
· Поступове загартовування  організму і привчання  його до холоду: ранкова фізична зарядка, повітряні ванні, заняття спортом. У профілактиці відморожень це має велике значення.
·  Утримання взуття завжди у справному стані та сухим. Взуття не повинне здавлювати ногу.
·    Одяг повинен бути щільним, легким, не стискувати рух.
·   Змазувати лице і руки несолоним салом, риб'ячим жиром або жирним кремом у морозну, а особливо у вітряну погоду (наприклад, так робили індійці в Америці).
· Рухатися.  Найчастіше піддаються впливу холоду периферичні частини тіла: пальці ніг і рук, а також ніс, вуха, щоки. Поліпшення кровообігу, перешкоджає відмороженню. Тому рекомендується на холоді обов’язково рухатися (ходити, бігати), що посилює кровообіг і зігріває тіло.
·        Не торкатися оголеною шкірою до металевих предметів у морозну погоду, що може викликати швидке відмороження.
Перша допомога  при  відмороженнях:
·  Помістити постраждалого з будь-яким видом відмороження в тепле приміщення.
·   Дати постраждалому гарячий напій.
·   Розтерти щоки, ніс, вуха, якщо вони побіліли, чистою рукою до почервоніння і появи поколювання спиртом, горілкою або одеколоном. Якщо їх немає, розтирайте м'якою рукавичкою, хутряним коміром або сухою фланеллю. Не можна розтирати снігом, тому що сніг не зігріває, а прохолоджує відморожені ділянки та ушкоджує шкіру.
·  Заставити постраждалого під час розтирання намагатися рухати ушкодженою кінцівкою.

· Розтирати не можна, якщо з'явилося припухання відмороженого місця або пухирі. Покладіть на відморожене місце пов'язку з товстим прошарком вати, укладіть кінцівку вище і доставте постраждалого до лікаря.

ЩОБ НЕ ЗІПСУВАТИ 

НОВОРІЧНЕ СВЯТО
Новорічна ялинка... Скільки радощів і веселощів приносить вона дітям! Коли влаштовують ялинку, турбуються про те, щоб вона була гарною, нарядною. Але при цьому нерідко забувають про правила протипо­жежної безпеки, що може призвести до біди. А тому, щоб святковий настрій не було зіпсовано, дотримуйтесь таких правил:
1. Не ставте ялинку біля печі, портьєр, занавісок.
2. Ялинку в громадських місцях слід ставити тільки в приміщеннях, розташованих не вище другого поверху з достатньою кількістю вихо­дів - не менше двох.
З. Не прикрашайте ялинку ватою, папером, марлею, іграшками з целулої­ду, свічками. Забороняється користуватися бенгальськими вогнями, хлопавками в приміщеннях, де встановлена ялинка.
 4. Для ілюмінації використовуйте лише гірлянди заводського вироб­ництва,
 5. Не дозволяється одягати дітей в костюми з вати та марлі, непросичені вогнезахисним розчином.
 6. Ялинку міцно закріпляйте на хрестовині чи діжці або відрі з піском. Гілки і верхівки її не повинні торкатися стін  і стелі. Навколо ялинки повинні бути проходи.
7. На випадок пожежі майте напоготові воду і покривало /або ковдру/.
8. У випадку пожежі негайно викликайте пожежну допомогу.

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ 
ДІТЕЙ НА ВУЛИЦІ 
ДЛЯ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ДТП





Мета: вчити дітей правильно поводитися на проїзжій частині, виховувати культуру поведінки на дорозі, обов’язковість у дотриманні правил Дорожнього руху

1.  Ніколи не переходь дорогу на червоне світло, навіть, коли поблизу немає машин, краще переходити дорогу в спеціальних місцях для переходу – так безпечніше.
2.  Обходь стороною виїзди з гаражів, з автостоянок та інших подібних місць: автомобіль може виїхати заднім ходом і водій тебе не побачить.
3.  Якщо тобі треба перейти дорогу, а в тому місці нема світлофора, то уважно подивися в обидві сторони, щоб впевнитися, що поблизу немає машин, а тільки потім переходь.
4.  Якщо тобі страшнувато переходити вулицю самому, попроси кого-небудь з дорослих тебе перевести або навіть дочекайся, поки дорослий буде переходити дорогу, і йди разом з ним.
5.  Будь особливо обережним при переході вулиці, коли в очі світить сонце. Яскраве сонячне світло сліпить очі, і ти можеш не побачити машини, яка наближається. Якщо на тобі немає шапочки з козирком, заслони очі рукою чи книжкою.
6.  Не вискакуй на мостову за м'ячем чи іншою іграшкою – ти ризикуєш не побачити машини і попасти під неї.
7.  Якщо на перехресті чергує регулювальник, слухайся його вказівок.
8. Не катайся на велосипеді по проїзній частині вулиці, де ходять автомобілі і вантажівки.

ОБОВ’ЯЗКИ І ПРАВА ПІШОХОДІВ
Правила дорожнього руху 
визначають певні обов’язки пішоходів:
  • Пішоходи повинні ходити тротуарами, а там, де їх немає - пішохідними доріжками. Можуть рухатися велосипеною доріжкою або в один ряд по узбіччю дороги, назустріч рухові транспорту
  • На тротуарах слід триматися їх правої сторони та не створювати перешкод іншим учасникам дорожнього руху
  • Якщо рух пішоходів, котрі ідуть з громіздкими предметами, ведуть велосипед, везуть санчата, створює перешкоди для інших пішоходів, то вони можуть рухатись краєм проїзної частини в один ряд.
  • Поза населеними пунктами пішоходи, які пересуваються узбіччям або краєм проїзної частини, повинні йти назустріч рухові транспорту. Це дає можливість краще оцінити дорожню ситуацію і запобігти потраплянню під транспорт.
  • Організовані групи дітей повинні рухатися лише тротуарами та пішохідними доріжками в супроводі дорослих.
  • Переходити проїзну частину доріг пішоходам дозволяється тільки надземними, підземними пішохідними переходами і в місцях, позначених розміткою або дорожними знаками “Пішохідний перехід”.
  • У місцях, де рух регулюється, пішоходам слід керуватися вимогами сигналів світлофора або регулювальника.
  • Переходячи проїзну частину дороги, пішоходи не повинні без потреби затримуватися чи зупинятися на ній.
  • Чекати на автобуси, тролейбуси, трамваї, таксі пішоходи повинні лише на посадкових майданчиках.
  • Забороняється переходити проїзну частину поза пішохідним переходом, у місцях, де встановлено дорожні огорожі, ходити по автомагістралях.
  • Слід знати і завжди дотримуватися одного з головних правил – забороняється виходити на проїзну частину дороги, не переконавшись в особистій безпеці та відсутності можливості створення небезпеки чи перешкоди для інших учасників дорожнього руху.


ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ 
ДІТЕЙ НА ВУЛИЦІ

Діти! 
Ми знаємо, що шлях до школи і зі школи додому повинен бути, без­печним. Але багатьом з вас долаючи цей шлях треба переходити вулицю. Тому, щоб з вами не трапився нещасний випадок на дорозі, треба дотримувались правил поведінки на вулиці.
1. Ніколи не переходь дорогу на червоне світло, навіть коли поблизу немає машин, краще переходити дорогу в спеціальних місцях для переходу - так безпечніше.

2. Обходь стороною виїзди з гаражів, автостоянок та інших подібних місць: автомобіль може виїхати заднім ходом і водій тебе не помітить.

3. Якщо тобі треба перейти дорогу, а в тому місці немає світлофора, то уваж­но подивись в обидві сторони, щоб впевнитись, що поблизу немає машин, а тільки потім переходь.

4.  Якщо тобі страшнувато переходити вулицю одному, попроси кого-небудь з до­рослих тебе перевести, або навіть дочекайся поки дорослий буде переходити дорогу, і йди разом з ним.

5. Будь особливо обережним при переході вулиці, коли в очі світить сонце, яскраве сонячне світло сліпить очі, і ти можеш не помітити машину, яка наближається. Якщо на тобі немає шапочки з козирком, закрийся від сон­ця рукою чи книжкою.

6. Не вискакуй на проїжджу частину з м’ячем чи іграшкою: ти ризикуєш не побачити машину і попасти під неї.

7. Якщо на перехресті чергує регулювальник, слухайся його вказівок.

8.  Не катайся на велосипеді по проїжджій частині вулиці - це дуже небезпечно.


ПАМ’ЯТКА
Безпека дорожнього руху – це життя

1. На вулиці транспорт повинен рухатися проїзною частиною, а пішоходи – тротуарами, тримаючись праворуч. Особливо уважними слід бути під час переходу доріг, по яких рухається транспорт.

2. Підійшовши до проїзної частини, обов’язково зупиніться на узбіччі дороги. Подивіться спочатку ліворуч, потім – праворуч і, коли ви переконалися у відсутності транспорту, починайте переходити дорогу.

3.  Ні в якому разі не перебігайте проїзну частину, це дуже небезпечно!

4.  Не виходьте на проїзну частину з-за транспорту, що стоїть. Водій, який об’їжджає автомобіль, вчасно може вас не побачити та раптово загальмувати.

5.  Якщо на вулиці є підземний пішохідний перехід, переходячи вулицю, обов’язково користуйтеся ним.

6.  Не грайтеся на проїзній частині вулиці або поблизу неї. Ваші пустощі можуть стати причиною дорожньо-транспортної пригоди.

7.  Велосипедисту до 14 років виїжджати на дорогу, де рухається транспорт, суворо заборонено.

8.  У місцях, де рух регулюється світлофорами. Пішоходи повинні користуватися його сигналами.

9.  Переходьте дорогу тільки на зелене світло. Перш, ніж зійти з тротуару на проїзну частину, переконайтеся, що транспорт зупинився.

10. Червоний сигнал світлофора забороняє переходити дорогу.

11. На жовтий сигнал світлофора переходити дорогу заборонено, але, якщо він з’явився, коли ви вже почали перехід, чекайте зеленого сигналу на середині дороги, в жодному разі не намагайтеся бігти назад або вперед. Якщо ж ви вже перейшли середину дороги, спокійно закінчуйте перехід.


                                                                           
ОБІРВАНИЙ ПРОВІД
Останнім часом в деяких областях України спостерігаються сильні вітри, грози, зливи. В результаті цих  стихійних явищ мали місце обривання проводів повітряних ліній електропередач. Обірваний провід під напругою являє собою смертельну небезпеку. Для людей та тварин, які перебувають поруч. Тому слід дотримуватись таких правил безпеки.
1. Не торкатися обірваних проводів, вони можуть бути під напругою, а це смертельно небезпечно. А якщо це проводи високої напруги, то небезпека поширюється і на земляну ділянку навколо проводу.
2. Виявивши обірваний або провисаючий провід повітряних ліній,  слід організувати охорону місця пошкодження , попередити всіх  про небезпеку і негайно сповістити черговому інженеру електромереж. Необхідно зупинити рух транспорту через обірваний провід.
3. До обірваних  проводів  не можна наближатися на відстань менше 8 м.
4. Не торкайте опор ліній електропередач. Додержуйтесь всіх попереджень, вказаних на плакатах. Не можна використовувати опори ліній електропередач для прив’язування тварин.
Суворо дотримуйтесь цих правил і вимагайте дотримування від інших. 


ЩО ТРЕБА ЗНАТИ

 З ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ

Виконуйте самі і попередьте рідних, близьких і знайомих про необхідність використання правил безпеки при користуванні електроенергією.
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
-   доторкатися до проводів різного призначення;
-   прибирати обірвані дроти без захисних засобів;
-   накидати на дроти різні предмети;
-   робити переносні, тимчасові проводки із випадкових дротів;
-   користуватися електроприладами з несправною вилкою, вимика­чем або скрученим дротом з порушеною ізоляцією;
-   самостійно ремонтувати електричну проводку, електроприлади;
-   вставляти в електророзетки цвяхи, сірники та інші предмети;
-    замінювати електролампи без вимкнення електрики;
-   доторкатись одночасно до ввімкнутого електроприладу і зазем­лених частин;
-   користуватися в металевих гаражах напругою вище 36В;
-   вмикати електрочайники, самовари без заповнення їх водою;
-   переставляти холодильники, пральні машини, телевізори тощо без  вимикання із електромережі;
-   влаштовувати ігри біля трансформаторних підстанцій, електроопор, біля діючих насосних станцій;
-   якщо ви побачите обірваний дріт лінії електропередачі, не наближайтесь до нього ближче 8-І0м, негайно повідомте про це дорослих, попередьте перехожих про небезпеку.
   

         Сердечно вітаю з початком літніх канікул. Літо – найбажаніша дитяча пора! Адже завершився навчальний рік, і ви всі, хлопці та дівчатка, маєте багато вільного часу та належите самі собі. Частіше граєте на вулиці та самостійно користуєтеся електроприладами вдома. Тому в цей період підвищується ризик електротравматизму.
 Дорогі діти! Електрика – наш вірний помічник у праці та побуті. Але вона стає небезпечною для життя людини, якщо не дотримуватися основних правил безпечного користування електроенергією. Запам'ятайте та дотримуйтесь рекомендацій та порад від енергетиків.
Електрика в нашому житті.
У сучасному світі ми навіть не можемо уявити свого життя без електрики. Щоб передати електрику туди, де вона потрібна, будують лінії електропередачі. Ви, мабуть, бачили за містом високі стовпи-опори, до яких підвішені проводи. По цих проводах електрика від електростанцій приходить у різні міста і села, до ваших домівок. По проводах електрика біжить під дуже високою напругою, яка досягає сотні тисяч вольт. Щоб ніхто, навіть випадково, не зміг доторкнутися до проводів, енергетики їх підвішують високо в небі та роблять опори такими високими.
Коли електрика проводами приходить у місто, вона потрапляє на електропідстанцію. Там стоїть особлива машина-трансформатор. Він знижує тиск, і далі електроенергія передається кабелями, що закопані глибоко під землею. Ви можете побачити такий кабель у ямі, яку інколи копають будівельники. Ніколи не торкайтеся кабелю, що стирчить з-під землі, адже він може бути під високою наругою! По кабелях електрика приходить у трансформаторну підстанцію. Маленький трансформатор, який розташований у ній, ще більше знижує напругу і вже тепер електрика може використовуватись у різних приладах, що є у вашому домі. Але це не означає, що її дія перестає бути небезпечною для людини.
Так, нас оточує безліч корисних речей, що полегшують життя: прасок, пилососів, кавоварок, тостерів, мікрохвильовок, телевізорів, комп'ютерів, пральних машин тощо. Усі вони – наші помічники. А помічників потрібно “годувати”. Навіть маленькі діти знають, що їх “годує” електричний струм. Він теж наш товариш і помічник, коли з ним поводитися обережно, виконуючи всі правила користування електроприладами. Вирвавшись на волю, електричний струм може наробити багато лиха: влаштувати страшну пожежу, сильно уразити господаря, в результаті чого людина може навіть померти. Пошкодження, що виникають від дій електричного струму, називаються електротравмою.
При електротравмі можуть бути: слабкість, почервоніння, втрата чутливості, запаморочення, втрата свідомості.
Перші дії при ураженні струмом:
Відключити електрику в квартирі!
Покликати дорослих на допомогу!
Негайно викликати швидку допомогу за телефоном 103!
Щоб не піддавати себе ризику, запам'ятайте прості правила користування електроприладами у побуті, вдома:
Не вмикай незнайомі електроприлади сам, без дорослих. Дроти, по яких іде струм, ізольовані, але ізоляція може зіпсуватися – вивільнена електрика наробить лиха.
Не встромлюй пальці або будь-які предмети в розетку.
Користуйся лише вимикачем, який добре знаєш. Якщо в гостях чи на дачі помітив незнайомий тобі вимикач, запитай дорослих, як з ним поводитися.
Не залишай ввімкнені в мережу електроприлади, коли ними не користуєшся або ідеш з дому. Може статись коротке замикання і, як наслідок, пожежа! Коли сталося коротке замикання, ніколи не гаси водою! Коли загорівся шнур, обмотай руку сухою простою ганчіркою або одягни суху гумову рукавицю і витягни вилку з розетки.
Заборонено самостійно розбирати та ремонтувати електроприлади. Цим мають займатися професіонали.
Правила поведінки на вулиці біля енергооб'єктів:
Заборонено підніматись на опори ліній електропередачі.
Заборонено проникати за огорожі та бар'єри електроустановок, заходити на територію енергооб'єктів. Звертай увагу на заборонні та попереджувальні знаки, які розміщують енергетики!
Заборонено відчиняти двері і проникати в приміщення електроустановок, втручатись у їхню роботу.
Заборонено наближатись до обірваного проводу ближче ніж на 8 метрів, а тим більше торкатись – дотик до нього небезпечний для життя!
Заборонено запускати поряд з лініями електропередачі спортивні моделі літальних апаратів, накидати на проводи різноманітні сторонні предмети, займатися рибальством.
Заборонено розпалювати під лініями електропередачі вогнища, складати поруч дрова, солому й інші легкозаймисті предмети.
Від дотримання правил електробезпеки залежить ваше здоров'я та життя!
Діти! Якщо ви помітили обірвані проводи лінії електропередачі, відчинені двері трансформаторних підстанцій або як сторонні особи поникають в приміщення електроустановок чи піднімаються на опори, необхідно терміново повідомити про це дорослих або енергетиків!

 ПЕРЕГРІВАННЯ

Мета: розповісти про перегрівання та про дії при перегріванні

Уникнути перегрівання та сонячного удару дуже просто: одяг повинен бути з легкої нещільної тканини, світлий, треба носити головний убір. По можливості,  дотримуватись питного режиму, не сидіти довго на сонці. Намагатися не зловживати витривалістю свого організму, більше знаходитися у холодку, періодично прохолоджуватися.
При перегріванні людина відчуває втому, головний біль, запаморочення, нудоту, спрагу. Пізніше - шум у вухах, задишку, прискорене серцебиття (збільшується почервоніння особи, нерідко бувають носові кровотечі). Якщо в цей час прийняти необхідних заходів, захворювання не буде розвиватися. Якщо постраждалий продовжує залишатися на сонці та у теплі, розвивається процес, обумовлений ураженням центральної нервової системи: важка задишка, частий і слабкий пульс, галюцинації, температура підвищується до 40оС , судоми, марення, можливий параліч органів дихання  і припинення роботи  серця.
Що робити при перегріваннях?
В усіх випадках перегрівання організму треба терміново викликати лікаря. До його приїзду потрібно:
·        Постраждалого укласти, піднявши вище  голову, у тінь або прохолодне приміщення, зняти одяг.
·        Охолодити організм: прикласти холодні компреси на голову, шию, груди, можна обгорнути тіло мокрим простирадлом. Охолодження не повинно бути різким і швидким.
·        Якщо людина не знепритомніла, її треба напоїти холодною, трохи підсоленою водою. Алкогольні напої виключаються.
·        При втраті свідомості потрібно покласти постраждалого на бік. При порушенні дихання негайно починають робити штучне дихання.
Буває, що погано людині стає вже вдома. Тоді добре допомагає обтирання оцтом, розбавленим пополам з водою. Одночасно треба  давати холодні напої невеличкими  ковтками кожні 3-5 хвилин. Можна  поставити холодну клізму, а також дати жарознижуючу таблетку.

Немає коментарів:

Дописати коментар