середа, 10 липня 2019 р.

ЕЛЕКТРОНЕБЕЗПЕКА ПІД ЧАС ЛІТНІХ КАНІКУЛ


ПИЛЬНУЙТЕ ЗА ДІТЬМИ!
Під час літніх канікул діти багато часу проводять на свіжому повітрі та вдома і далеко не завжди під наглядом дорослих. Як правило, вони не усвідомлюють небезпеки, яку несе в собі електрообладнання. Діти виявляють природну допитливість, тому з ними необхідно проводити копітку роз'яснювальну роботу про небезпеку ураження електричним струмом.



Якщо Ваша дитина на довгий час залишається сама вдома, необхідно їй розповісти правила безпечного використання електропобутових приладів.

Дитині слід пояснити, що електричні прилади можуть перегріватися при використанні і стати причиною пожежі, якщо поруч з ними є речі, які можуть легко спалахнути.

Ще одна серйозна небезпека – коротке замикання. Тримати електроприлади потрібно подалі від води, наприклад, наповнювати чайник потрібно, вимкнувши прилад з мережі.

Навчіть дітей правильно діставати вилку з розетки: однією рукою тягти вилку за корпус, іншою – притримувати розетку. Не потрібно торкатися металевої частини вилки або тягнути за провід.

ЦЕ ПОВИННА ЗНАТИ КОЖНА ДИТИНА, ВИХОДЯЧИ З ДОМУ:



  •         не можна підніматися на опори ліній електропередавання, проникати за огорожі трансформаторних підстанцій, влазити на дахи будинків і будівель, де поблизу проходять електричні проводи;
  •  ·  не можна відкривати двері трансформаторних підстанцій та проникати всередину! Устаткування знаходиться під високою напругою!   Про небезпеку ураження електричним струмом попереджають спеціальні знаки: жовтий трикутник з блискавкою, «Стій! Напруга! Небезпечно для життя»;
  •  ·        не можна запускати піротехніку, повітряних зміїв та інші пристосування поблизу ліній електропередачі, ловити під ними рибу;
  •  ·        категорично заборонено наближатися до обірваних проводів на відстань ближче 8-10 метрів. Опинившись ближче, людина піддається смертельної загрози. Виходити з небезпечної зони «крокової напруги» потрібно спеціальним кроком, не відриваючи ступні від землі і один від одного;
  •     заборонено кидати різні предмети на лінію електропередачі, розпалювати багаття під проводами, складати дрова, солому та інші легкозаймисті предмети;
  •         для занять спортом і рухливими іграми слід вибирати місця, віддалені від лінії електропередачі. Важливо пам'ятати, що смертельно небезпечно наближатися до проводів повітряної лінії, а тим більше торкатися їх, це може привести до отримання найсильніших опіків, паралічу життєво важливих органів, смерті. 
Пам'ятайте: поведінка дорослих при поводженні з електрикою – наочний зразок для наслідування дітям! Якщо ви самі недбало ставитеся до правил електробезпеки, електропроводці та електроприладів, то наступного разу, під час Вашої відсутності, дитина може вчинити так само.

Якщо ви бачите, що неповнолітні наближаються до обірваних проводів, намагаються залізти на опори ліній електропередачі, відкривають двері приміщень електроустановок або проникають в них, влаштовують ігри поблизу ліній електропередачі потрібно негайно попередити дітей про небезпеку електрообладнання та вжити відповідних заходів впливу.

Часом здається, що біда може статися з ким завгодно, тільки не з нами. Це оманливе враження! Будьте обережні! Бережіть себе і своїх близьких!

Немає коментарів:

Дописати коментар